Brimalm Engineering AB 1985-2017

Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1033
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Brimalm Engineering AB 1985-2017

Inlägg av Sweden » tor 18 okt 2018, 17:55

__________________________________________________________________________________________

Det hela började 1985

Brimalm Engineering AB är så pass välkända inom den svenska MJ-hobbyn att de inte behöver någon större eller mer ingående företagspresentation. Eder skribents första kännedom om detta företag var i en artikel i ett nummer av "Allt om Hobby" på 1980-talet. I det numret så presenterade Stellan Brimalm ett exklusivt vitrinskåp för modelltåg.

Först och främst riktade till de kapitalstarka svenska rallarna och samlarna så kom under 1992 den första egna modellen i form av ånglok littera A. Tillsammans med brodern Christer Brimalm så kom de att släppa en rad exklusiva modeller. Dessa handbyggda färdigmodeller i etsad mässing och väldigt begränsad upplaga är idag hett eftertraktade bland de som har råd att betala samlarvärdet på dem.

Brimalm Komposit senare Brimalm A.S.J.

I slutet av 2007 så aviserade Brimalm Engineering att man skulle utöka sin modellproduktion med en helt ny serie svensktillverkade modeller i zinkgjutgods. Allt verkade lovande och svenska rallare och samlare var helt lyriska över denna nyhet. En räcka modeller var planerade och utlovades och det hela "verkade" kunna bli en helt ny era inom svensk MJ-hobby.

Men tyvärr så lät inte problemen vänta på sig då den första modellen i Komposit-serien i form av SJ litt D kom att bli försenad. Det som sedan följde kom att utspela sig under hela 10 år och kom att göra rallare och samlare mycket besvikna. Hela denna långa och komplicerade historia finns att läsa i beskrivningen av "Brimalm Komposit/A.S.J. 2007-2017".

Och kom att sluta 2017

Tyvärr så kom allt till slut att få ett mycket abrupt slut 2017-12-11 då Brimalm Engineering AB:s konkurs till slut inleddes. Efter att ha försett kapitalstarka rallare och samlare med exklusiva modeller i 25 års tid så fick sagan tyvärr ett slut. Från att ha haft en mycket god renommé på den svenska MJ-marknaden så kom slutet för Brimalm Engineering AB att bli allt annat än smickrande.

Oavsett vad man tycker om handbyggda exklusiva modeller i prisklassen "låginkomsttagarlön" och oavsett om dessa gör något för svensk MJ-hobby i sin helhet så uppfyller de faktiskt en funktion. För de rallare och samlare som är lyckligt lottade så är dessa en guldgruva. Dessa kommer nog med mycket stor säkerhet att sakna Brimalm Engineering nu när denna epok har gått i graven.

Lasse alias Sweden - The One... And Only.

__________________________________________________________________________________________

Copyright Lasse/Sweden & Jonas/Jonas_sth 2012-2019.

Kopiering endast tillåten för enskilt bruk.

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Återgå till "Brimalm Engineering AB"