Set med Skrammeldosor från MA saknar släpsko

Denna avdelning är avsedd för diskussioner kring nya eller planerade produkter inom MJ-världen.
Geranium84
Inlägg: 428
Blev medlem: lör 09 jun 2012, 09:13

Set med Skrammeldosor från MA saknar släpsko

Inlägg av Geranium84 » ons 28 okt 2015, 18:22

Märklin har släppt en förserie av setet 43131 med tvåaxliga skrammeldosor. Vagnarna i setet har inmonterad ledbelysning. I vårens nyhetsblad skrev Märklin att det skulle finnas möjlighet att montera en släpsko på bagagevagnen vilket också bekräftades med bild. Släpskon skulle naturligtvis ingå i leveransen. Nu visar det sig att det inte ingår någon släpsko utan att setet måste strömförsörjas med loket V 80 - 36082. Detta var också huvudspåret från början men Märklin lovade något mera.

Det finns antagligen två anledningar till att Märklin tagit tillbaka löftet om möjlighet till separat släpsko. För det första är konstruktionen undermålig då den inte fungerar i växlar, mm. För det andra kan man inte ha både matning från lok och släpsko på vagn till vagnsbelysning då det blir kortslutning. Om man bifogade en släpsko skulle säkert många montera den utan en tanke på kortslutningsproblemet.

Bristen i den mekaniska konstruktionen finns nog om man vill ha släpsko på treaxliga ombyggnadsvagnar. Mot detta resonemang talar att Märklin släppt tvåaxliga godsvagnar med släpsko för matning av slutljus och det utan några ramaskrin.

Till sist en liten reflektion. Man bör inte ha flera matande släpskor till ett vagnsätt med genomgående strömmatning via koppel för då blir de digitala pulskoderna knäppa. Man bör heller inte mata ett för långt tågsätt via en släpsko. Vill man komma runt problemet genom att ha fler än en släpskor till samma set får man ordna elektriska avbrott i strömmatningen så att hen får en strömkrets per släpsko.

/Geranium84Användarvisningsbild
jonas_sth
Site Admin
Inlägg: 1555
Blev medlem: sön 28 dec 2008, 19:04
Ort: Stockholm Södermalm

Re: Set med Skrammeldosor från MA saknar släpsko

Inlägg av jonas_sth » lör 31 okt 2015, 09:51

Blir nyfiken om den gamla släpskon från 7318 fungerar :roll:

Skall se på mässan om man kan studera dessa lite närmare om det fungerar.

Lyckades ropa in två låder av 7317 för 4317-4319 via eBay och dessa släpskor är väl också utdömda på grund av kortis.


Svensk tågsamling sedan tidigt 80-tal med favoritloket Ra :tummeupp:
__________________________________________________________________________________________
CS3+ 1.3.3(1) / 2x 60175 Booster / 3x 60881 S88 AC / TC9 Guld / K & C-räls

Geranium84
Inlägg: 428
Blev medlem: lör 09 jun 2012, 09:13

Skrammeldoseset - första intrycket

Inlägg av Geranium84 » tor 05 nov 2015, 20:56

Jag har fått hem paketet med Märklins set 43131 med tre skrammeldosor. Vid första ögonkastet ger setet ett förväntat intryck. Förstaklass-randen på den kombinerade 1:a/2:a klassvagnen är lite blek. Inte den gräddvita färgen hen kunde förvänta sig. Fönsterbröstningslisten är inte svartmålad men det beror antagligen på valet av förebild. Annars helt OK. Alla koppel är strömledande förutom kopplet i slutljusänden på bagagevagnen (Pwi). När hen kopplar till V80-loket som avsett sker matning till den i vagnarna inbyggda belysningen automatiskt efter aktivering med ett knapptryck på styrenheten. Men här kommer det stora problemet. Belysningen är bjärt med ett kallt grönaktigt sken.Hen kunde har förväntat sig ett lite soft gulaktigt sken men inte. Slutljuset på bagagevagnen är inkopplad på samma strömkrets som resten av belysningen i vagnsetet.

På den gamla goda tiden fanns det ett belysningskitt, 7318, till skrammeldosorna 4313-4315. Eftersom jag är innehavare av ett sådant kunde jag med dess manual lista ut hur man lyfter av vagnskorgen. Jag kunde också notera att det gick att montera släpskon från 7318 fysiskt i golvet på vagnen. Elektriskt är det inte heller några problem. Bara att ansluta släpskoskabeln till röd ledare till innerbelysningen. Den monterade ledbelysningsrampen är fastskruvad med två små krysspårsskruvar. Rampen är ungefär lika lång som 73400/01 ramperna men samtidigt bredare. Det finns lödöar på den befintliga rampen som är uppmärkta på samma sätt som 73400/01. Det borde alltså finnas en chans att byta ut den befintliga rampen mot en 73400/01.

Jag försökte även demontera inredningen men det gick inte bra. Jordblecken som liggerann mot hjulen poppade upp och jag vet inte om jag någonsin kommer att få tillbaks dem i rätt läge.

Knepet för att få loss korgen från underredet är att lossa plattformsräckenas överkant från vagnskorgen och sen är det bara att lyfta korgen. Använd inte våld!

/Geranium84Skriv svar

Återgå till "Produktnyheter"