Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Denna avdelning är för ämnen som inte passar i någon mer detaljerad kategori.
Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Sweden »

Smalspårigt i guiden!

Som jag tidigare har skrivit så fokuserade jag länge på att uppdatera det befintliga i guiden som lagts upp från 2013 till 2017 vilket har kommit att ändra sig av tidigare nämnda skäl. Och lika länge fokuserade jag också på alla de normalspåriga färdigmodellerna men planer på att lägga upp de smalspåriga modellerna har dock funnits i många och långa år. Eftersom jag har tagit på mig att göra det allra mesta själv med guiden så har saker och ting tagit tid men jag har haft tid att fundera. Till slut så kom jag på hur vi skulle göra upplägget av både det normal- och smalspåriga som nu Jonas har fixat till. :tummeupp:

Uppmärksamma läsare ser nu att det har dykt upp "helt nya och tomma" tillverkarkategorier för Skultorps Vagn & LokVerkstad och att produktindelningen är något förändrad. Efter att Jonas hade fixat detta och jag kunde se hur det såg ut så tror jag att detta kommer att fungera så vi kör på med detta upplägg.

SV&LV Lok & Motorvagnar - Smalspår

I denna tillverkarkategori så ligger nu den allra första smalspåriga modellen uppe i och med den Kalmar-lokomotor som Michael "mikath" Thörning har tillverkat och säljer! Min plan är nu att lägga upp alla hans smalspåriga produkter samt drivningar för både normal- och smalspår. En företagsbeskrivning samt några andra ännu inte upplagda produkter och hans modeller i andra skalor kommer framöver. Observera dock att det saknas lite modell-data här och där gällande alla hans produkter då jag bara har checkat av hans hemsida och Facebook samt diverse trådar på svenska MJ-forum. Fokus ligger först och främst på att få upp alla produkter men vid ett senare tillfälle så ska jag kolla med "mikath" om information som saknas.

Mer smalspårigt framöver!

När detta är klart så kommer jag att lägga upp allt smalspårigt från Rimbo Grande för materialet till detta har funnits ända sedan jag lade upp det normalspåriga under november 2018. Det enda som jag ska göra med detta material är att korrekturläsa allt och dela upp produkterna var för sig när de läggs upp. Exakt när törs jag inte lova för det beror på min hälsa och hur mycket jag orkar med för allt tar tid.

Mer nyheter för 2019 kommer

Både Märklin och NMJ:s nyheter för 2019 kommer också upp i guiden. Jag kommer att varva detta med det smalspåriga från Michael "mikath" Thörning. Ett relativt enkelt arbete då det mesta bara är nya varianter på redan befintliga modeller. Då brukar det gå rätt snabbt i och med att jag bara kopierar texten från de redan befintliga versionerna och bara ändrar artikelnummer, operatör och färgsättning etcetera.

Nej nu "måste" jag vila. Over and out från den ultimata guldgruvan Steve af Lloyden. :mrgreen:

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Re: Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Sweden »

En liten uppdatering

Ja liten och liten kanske är en underdrift men nu har det hänt grejor igen ser ni. ;)

SV&LV Drivningar - Normalspår

Drivningar till normalspåriga modeller för både 2-räls DC likström och 3-räls AC växelström har lagts till i guiden.

SV&LV Drivningar - Smalspår

Drivningar till smalspåriga modeller för 2-räls DC likström har lagts till i guiden.

SV&LV Tillbehör

I produktkategorin "Detaljer till lok och vagnar" så är Michael "mikath" Thörnings "spoilans nya" koppelstänger till Liliput/Jecos modell av SJ litt E/E2 tillagda i guiden.

Over and out från Steve Af Lloyden. :mrgreen:

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Re: Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Sweden »

En till liten uppdatering

Och denna gång är den faktiskt liten. På allvar. Jag är seriös nu. :shock:

Jeco Byggnader

Här har det skett en "pytte-liten" uppdatering. Vad det gäller modellerna av både "Bensinstation Nynäs & Koppartrans med servicebil" så är de uppdaterade med vilken typ av förpackning de levererades i. Kanske inte så märkvärdigt men av intresse för de som också vill ha originalförpackningen och inte bara modellen.

SV&LV Lok & Motorvagnar - Smalspår

Eftersom SV&LVs alla drivningar är upplagda i guiden så finns det nu en länk mellan etsplåten för lokomotor ÖSmJ nummer 101/ÖJ nummer 19 och drivningen till den i Modelltågs guide. Detta för att ingen läsare ska missa att det finns en drivning till etsplåten.

SV&LV Drivningar - Normalspår

De datum som stod i artikeln för drivningar till normalspåriga modeller för 2-räls DC likström är borttagna då de endast var mina egna "stödanteckningar" till mig själv som jag hade "glömt bort" att radera innan artikeln lades upp. :roll:

Bildtexterna, alltså de under bilderna, är förtydligade med vad det faktiskt är som man ser på dem.

Detsamma gäller bildtexterna för drivningar till normalspåriga modeller för 3-räls AC växelström.

SV&LV Drivningar - Smalspår

Även i detta fall så är bildtexterna förtydligade. Här står det dock kvar mina egna "stödanteckningar" till mig själv då jag ännu inte har release-datumet på drivningen till SV&LVs lokomotor ÖSmJ nummer 101/ÖJ nummer 19.

Som jag skrev ovan. Eftersom SV&LVs alla drivningar är upplagda i guiden så finns det nu en länk mellan drivningen för lokomotor ÖSmJ nummer 101/ÖJ nummer 19 och etsplåten till den i Modelltågs guide. Detta för att ingen läsare ska missa att det finns en etsplåt till drivningen.

SV&LV produkter i skala 1:45/0

Uppmärksamma läsare har sett att jag har listat SV&LVs produkter i skala 1:45/0 tillsammans med de i skala 1:87/H0 men det har sin logiska förklaring. Eftersom en hel del produkter finns i båda skalorna så slog jag två flugor i en smäll så nej vi kommer inte att skriva om produkter i skala 1:45/0 generellt sett.

I avdelningen "SV&LV - Skultorps Vagn & Lok Verkstad" så kommer framöver en företagsbeskrivning om just SV&LV och Michael "mikath" Thörning enligt vårt nya koncept. Tanken är att alla produkter för skala 1:45/0 efter det ska flyttas dit som egna artiklar om SV&LVs övriga produktion. Detta för att läsare ska få en helhetsbild av SV&LV och Michael "mikath" Thörnings verksamhet.

Så tills vidare så ligger alltså dessa produkter kvar tillsammans med de i skala 1:87/H0.

Nästa: SV&LV Personvagnar - Smalspår

Är vad jag kommer att skriva om härnäst. Även om jag har "format-mallar" så är allt jag har skrivit om SV&LV gjort från "scratch" kan man säga. Själva skrivandet tar aldrig speciellt lång tid men att göra själva "researchen" om produkter är vad som tar tid. Särskilt release-åren på produkter och annan kuriosa som till exempel pris- eller produktförändringar. Börjar med detta senare ikväll så får vi se om detta blir klart tills på söndag eller början på nästa vecka. Vi får se.

Över och ut från Sir Steve Af Lloyden. :mrgreen:

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Re: Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Sweden »

Ännu en uppdatering

Här kommer en mer omfattande och mer ingående uppdatering om livet, universum och allting. :mrgreen:

Sudexpress Lok & Motorvagnar

Det här är ett klassiskt exempel på vad som började med några ynka rader text till att idag bli en 99,99% färdig avdelning i guiden som ni nu ser framför er. Denna produktbeskrivning som jag lade upp redan 2013 bestod alltså från början enbart av ett par rader med modell-data. Eftersom jag vid denna tidpunkt precis hade påbörjat arbetet med guiden så hade jag ingen om aning hur upplägget av allt skulle se ut och vara.

Med åren som har gått sedan dess så kom detta att ändra sig och "lite" modell-data tillkom men en massa saknades så jag lämnade den hän tillsvidare för ett antal år sedan. För tyvärr så är det ytterst sällan som ens tillverkare har all information om sina modeller som jag vill skriva om. Av all modell-data som nu finns här så kommer ni inte att hitta den på vare sig tillverkarens hemsida eller i deras kataloger.

Ytterst lite omnämnda annat än i korta ordalag på de svenska MJ-forum som finns så har jag som i alla de flesta andra fall andra metoder att hitta rätt på modell-data. Faktum är att varken Jonas eller jag själv har "alla" svenska modeller som funnits och finns och så länge som det är så kan det vara svårt ibland. En av de kanaler som jag använder mig av är "Tradera" och tro på fan om inte det fanns någonting av värde där.

Upptäckte en auktion där för ett par dagar sedan och förvisso så var det en "variant" av Railcares litt T68 från 2014 för den norska marknaden för NMJ men auktionen hade bra bilder och var bra beskriven. Så jag bestämde mig för att uppdatera modell-datan med denna "variant" som jag faktiskt sett redan 2014 men som jag hade "glömt bort" att lägga till då av en eller annan anledning.

Samtidigt så passade jag på att söka av Internet efter information om modellen av Railcares litt T68 och hittade igen två källor jag faktiskt också hade sett tidigare. Det första var bilagan till MJ-Magasinet som Anders Latterman hade skrivit om CargoNet-versionerna och det andra var Jonas recension som båda kom ut och gjordes under 2013. Kolla upp denna modell i guiden så finns dessa beskrivna där.

När all modell-data var till 99,99% komplett så smidde jag medans järnet var varmt och skrev om dekodrar till modellen, kort historik om båda Railcares lok samt skrev en recension och allt detta gjordes igår och idag och är helt NYTT!!! Under fredagskvällen så delade jag till slut upp den långa artikeln i fem delar eller fem poster om man så vill för att göra det hela lite "luftigare" och förhoppningsvis mer lättläst.

Vad är då det för 0,01% som inte är färdigt undrar ni. Jo det är om den norska "märknings-varianten" för den norska marknaden också gjordes för AC växelström. Eftersom jag "glömde bort" (eller kanske det var en så kallad ökänd och fruktad "hjärn-fjärt"?) att lägga till denna och inte heller gjorde några anteckningar så minns jag inte om så var fallet. Och denna modell är borttagen från NMJ hemsida sedan länge.

Eventuellt så kan en "pytte-liten" felaktighet ha smugit sig in i informationen om modellen av Railcares litt T68 men jag ber om att få återkomma till detta vid ett senare tillfälle. Förresten... Så som upplägget är i just denna sektion av guiden "kommer" den att se ut i framtiden. Hoppas att våra läsare finner detta bra och intressant med tanke på de begränsade möjligheterna som inte tillåter en mer avancerad layout. :oops:

Nej Gulle-fjun. Allt var inte nedknackat 2013. :mrgreen:

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Re: Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Sweden »

Heljan Personvagnar

De tre nitade 1930-talspersonvagnarna SJ litt BCo7b, Co9b och Bo4b som Heljan 2005 aviserade "skulle" komma men som aldrig såg dagens ljus är nu upplagda i guiden. Förklaring till "varför" jag har lagt upp dessa modeller som aldrig kom finns i respektive artikel för varje vagn.

Heljans kommande vagnsset av Veolia Transports litt Bc-t är upplagda i guiden.

Märklin Personvagnar

Märklins kommande vagnsset av Snälltågets litt Bmpz är upplagda i guiden.

SV&LV Drivningar - Normalspår

I produktkategorin "Drivningar Normalspår 3-räls AC växelström" så ligger nu Michael "mikath" Thörnings helt nya drivning till PerlModells SJ litt Z3 för 3-räls AC växelström upplagd i guiden.

Over and out...

...från Sir Steve Af Lloyden. :mrgreen:

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Re: Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Sweden »

Märklin Lok & Motorvagnar

Märklins kommande modell av Snälltågets Vectron-lok litt 193 är upplagd i guiden.

Märklin Godsvagnar

Specialmodellen av AAE litt Shimmns typ 63 för utvalda Märklin-handlare har funnits med i guiden sedan den aviserades men har nu fått en egen produktbeskrivning. Den låg tidigare med i produktbeskrivningen för GC litt Shimmnss.

Märklins kommande modeller av AAE litt Shimmns typ 62 uthyrda till "SSAB" är upplagda i guiden.

SV&LV Personvagnar - Smalspår

Alla Michael "mikath" Thörnings smalspåriga personvagnar är nu upplagda i guiden.

Oväntad hjälp och mer på gång

Under åren som har gått har vänliga själar bidragit och hjälpt till med guiden. Vår egen jonas_sth, Anders "fernis" Fernlund, Jörgen "jorwes" Westerlund och Bo "BJ" Japlin. Hoppas jag inte glömt någon nu. Sedan så finns det de som bidragit indirekt med det som de har skrivit på svenska MJ-forum. Ingen nämnd ingen glömd. Senaste bidraget kom från Kjell Ericsson som har FB-gruppen "Märklin Verkstaden" men det bidraget återkommer jag till senare då jag har många järn i elden just nu.

Mer är på gång bara min hälsa är hyfsad och att jag orkar skriva.

Over and out...

...från Sir Steve Af Lloyden. :mrgreen:

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Re: Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Sweden »

Märklin Personvagnar

Vagnssetet Skandinaviska Jernbanor AB "Blå Tåget" är nu upplagt i guiden. Dessvärre långt efter att det kom ut. Anledningen till detta är helt enkelt att jag "glömde bort" att lägga upp det när Jonas skrev om det som nyhet 2017. :oops:

SV&LV Drivningar - Normalspår

I avdelningen "Drivningar Normalspår 3-räls AC växelström" så ligger nu Michael "mikath" Thörnings senaste drivning upplagd i form av en för VVAs etsplåt av SJ litt Z för 3-räls AC växelström.

SV&LV Tillbehör: Detaljer till lok och vagnar

"Tekla" har nu hittat hem. Vad det är för något upptäcker ni när ni kollar in den avdelningen. ;)

SV&LV - Hela produktionen i guiden!

Nu är hela Michael "mikath" Thörnings produktion av "svenskt" upplagt i guiden! En del information saknas men jag återkommer till det i framtiden. Nya produkter kommer att läggas till fortlöpande när de kommer. En företagspresentation av SV&LV/Michael "mikath" Thörning kommer så fort jag har intervjuat honom och skrivit klart den. :tummeupp:

Over and out...

...från Sir Steve Af Lloyden. :mrgreen:

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Re: Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Sweden »

Notering om Pikos svenska modeller

När jag härom dagen gjorde min "dagliga" koll av Tradera så hittar jag Pikos modell av personvagn SJ litt Bo14a till salu där. Första utgåvan av denna modell kom när "Bröderna Jonson" hade generalagenturen för Piko och denna levererades i en genomskinlig plastförpackning. Modellen på Tradera har en helt annan typ av förpackning och tillverkarnamnet "Schicht".

Från början så tänkte jag inte lista Pikos tidiga svenska modeller som kom ut fram tills 2001 utan hänvisa till Jan-Erik Heikefelts bok "Svenska modelltåg skala 1:87 1941-2001" då dessa är listade där. Då jag inte bara först upptäckte en färgvariant av personvagn SJ litt Bo14a utan nu också har sett hela två andra och nya förpackningsvarianter så har jag ändrat mig. Pikos tidiga svenska modeller "kommer" att läggas upp i guiden här framöver.

Anledningen till varför jag har ändrat mig är för att Jan-Erik Heikefelts bok och rättelser till den inte listar den färgvariant av SJ litt Bo14a som jag hittade och inte heller alla de olika förpackningar som den nu har levererats i under olika tillverkarnamn. Vid en koll så upptäcker jag också vad det gäller "förpackningarna" till de två modellerna av SJ litt Q12 i silver och svart att de också har haft flertalet olika och att de också har levererats under olika tillverkarnamn.

I företagsbeskrivningen av Piko och i modelldatan i Jan-Erik Heikefelts bok så framkommer en del av det här med olika tillverkare, artikelnummer och förpackningar men det kan förtydligas. Och det kommer jag att göra då det kan vara av intresse för rallare och samlare. Beroende på om man är en "purist" och bara köper de första utgåvorna eller om det inte spelar någon roll eller om man köper alla så kan det vara av intresse att kunna identifiera vilken utgåva som har vilken förpackning.

Det här med Piko, Prefo och Schicht och vad de har gemensamt återkommer jag till i framtiden.

Piko Personvagnar

Vad det gäller modelldatan om personvagn SJ litt Bo14a så är den artikeln uppdaterad men observera dock att den "inte" är färdig då det på ren svenska är ett jävla "gytter" att hitta information. Det sätt som jag ofta hittar modelldata genom är när jag hittar bilder på modeller och förpackningar i de fall jag själv inte har just den modellen i min samling. Hittar jag inga bilder i skrivande stund så får jag återkomma när jag gör det och komplettera artikeln med modelldata.

Jag har också påtat ihop en "kort historik" och "modell kontra förebild" men dessa är inte heller kompletta då jag saknar en del information. Precis som i fallet med andra sektioner i guiden som inte är kompletta så återkommer jag alltid så fort mer information hittas eller framkommer. Under tiden så kan den som är nyfiken kolla in den "något" uppdaterade artikeln om Pikos modell av SJ litt Bo14a.

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Användarvisningsbild
Sweden
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 23 jan 2012, 17:06
Ort: Sundsvall

Re: Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Sweden »

Pikos svenska modeller

Efter ett antal dagar och några 10-tals timmar research så är nu, så när som på en presentsats, alla Pikos svenska modeller upplagda i guiden. Vad det gäller presentsatsen så kommer den upp så fort jag har bett Jonas att skapa en separat avdelning för denna. Det saknas lite modelldata här och där men den kommer så fort den framkommer eller hittas. Det allra mesta av den korta historiken och modell kontra förebild är något som jag återkommer till i framtiden. Det viktigaste just nu var att lista alla produkterna.

Piko Lok & Motorvagnar

Den gamla modellen av SJ litt G/Ga är upplagd. Och produktsidan är till och med uppdaterad redan. Den förpackningsvariant som jag själv ägde en gång i tiden är tillagd. Den korta historiken är något justerad. Modell kontra förebild är skriven. Kolla in igen om ni är nyfikna.

Piko Personvagnar

Den gamla modellen av SJ litt Bo14a är uppdaterad. Och uppdaterad en gång till dessutom. Modell kontra förebild är vidareutvecklad. Så kolla in igen om ni är nyfikna.

Piko Godsvagnar

Alla godsvagnar som kom ut mellan 1982 och 1997 samt två stycken 2-pack som kom ut 2005 och 2006 är upplagda. De som kom ut däremellan och efteråt fanns redan i guiden.

De där 2-packen är dock en klurig historia. Då de är slutsålda hos Modelljärnvägsspecialisten Tåg & Hobby i Luleå AB som tog fram dem och bilderna som Abbe på Trainshop har är svåra att läsa av samt inget går att hitta på svenska MJ-forum så har jag fått kompromissa lite tillsvidare. Dessa ligger upplagda tillsvidare med TGOJ litt Gs (utan bromshytt) då jag inte kan se vad de har för littera.

NBJ litt Iss har hunnits uppdateras med en förpackningsvariant. Tredje utgåvan är korrigerad då jag hade angett helt fel koppeltyp. Modell kontra förebild är påbörjad. Lite.

SJ litt Gsu har hunnits uppdateras. Andra utgåvan är korrigerad då jag hade angett helt fel koppeltyp. Modell kontra förebild är påbörjad. Lite.

NOJ litt Gs har hunnits uppdateras. Andra utgåvan är korrigerad då jag hade angett helt fel koppeltyp. Modell kontra förebild är påbörjad. Lite.

SJ litt Q12 (Tankvagn) har hunnits uppdateras. Modell kontra förebild är vidareutvecklad med modellfakta.

SJ litt Q19 har hunnits uppdateras. Modell kontra förebild är skriven.

Kolla också in dessa igen om ni är nyfikna på vad som är skrivet.

Många järn i elden

Jag har besvärligt som fan med hälsan av och till. Höger arm bråkar och gör ont när jag sitter och skriver och problemen med värk och smärtor har spridit sig ner i korsryggen vilket gör det ännu besvärligare. Om min hälsa kan hålla i sig så kommer det att hända enormt mycket mer i guiden under detta år. Stay tuned.

Lasse alias Sweden.


R.J. (Kurt Russell) MacReady i John Carpenter's The Thing: "Crazy Swedes..."

Marley
Inlägg: 13
Blev medlem: sön 18 nov 2012, 14:58

Re: Nytt i Modelltågs guide - Februari 2019

Inlägg av Marley »

Hej
Jag har en 2-vagnssats med två godsvagnar hemma. Vad är det för info från den som du kan tänkas behöva? Kan nog ta bilder och skicka över.Skriv svar

Återgå till "Övrigt"